Osztálylovaglás haladó lovasoknak

Kitartó és szorgalmas munkával eljön az az idő, amikor gyereked meg fog tanulni olyan szinten lovagolni, hogy egyedül, elengedve, másokkal együtt lovagoljon. Sok gyakorlás és izzadság szükséges ahhoz, hogy valaki részt vehessen egy osztálylovagláson – úgy gondoljuk, ez is egy olyan dolog, amit ez a sport pluszban megtanít a gyerekednek!

Természetesen ehhez sok időnek kell eltelnie. Nehéz az elhatározás, jó lenne egy kis kezdeti „lökés”? Segítünk!
Kattints a gombra és jelentkezz az első, ajándék lovaglásra! Induljatok el az úton, ahol a gyereked élete nagyban megváltozik!

Amikor először beléptetek a lovardába, biztos megfogalmazódott bennetek a kérdés: „Mikor lovagolhat a gyerek egyedül?” Nehéz megmondani, mennyi időre van szükség ahhoz, hogy valaki osztálylovagláson vehessen részt, de kezdjük az elején!

Mit jelent „osztályban lovagolni”, mi az az osztálylovaglás?

Ha már jó ideje vesztek részt futószáras órákon, előbb-utóbb az oktatótok fel fogja ajánlani, hogy itt az ideje osztályba is menni egyet. Nehéz megmondani, mennyi idő kell ehhez. Teljesen kezdő, 8-15 éves gyerekeknek szükségük van legalább 10 futószáras órára ahhoz, hogy biztonsággal el lehessen őket engedni. Legfontosabb itt is, mint mindenhol, hogy minimalizáljuk a balesetek lehetőségét!

Az osztálylovagláshoz tehát legalább 10 futószáras órára van szükség – de inkább többre. Mi következik ezután? Mire számíthattok a gyerek első osztályán?

Az osztálylovaglás két pontban különbözik merőben a futószáras órától:

  • a lovas itt már nincs közvetlen kapcsolatban a futószáron keresztül az oktatóval. Egyedül fog lovagolni, kint a pálya szélén – a patanyomon. Az oktató folyamatosan segít Neki, feladatokat és instrukciókat ad, de a ló irányítása teljes mértékben a lovas – a gyereked – kezében lesz
  • lehet, hogy több lovassal kell együtt lovagolni.
    Az osztálylovaglás egyik legnagyobb feladata az, hogy megtanítsa a lovast a „lovardai KRESZ”-re. Vagyis arra, hogy milyen szabályokat kell betartani akkor, ha a pályán többen is lovagolnak. Ezért az osztályban már 2-3 fős csoportokban lovagolnak a gyerekek, az oktató pedig – sok más szempont mellett – megtanítja a lovardai közlekedés alapszabályait a gyerekeknek.

Látszik tehát, hogy az osztálylovaglás már egy sokkal összetettebb feladat a lovas számára, mint a futószáras oktatás. Sokkal többfelé kell figyelni, gyorsabban és ügyesebben kell reagálni és sok-sok patanyomfigurát, feladatot kell megjegyezni és megtanulni.

osztálylovaglás hatvan

Feladatok és ismeretek, amiket az osztálylovaglás során meg kell tanulni

  • patanyom figurák – az alapvető lovardai alakzatok a pontosabb lovaglás elsajátításához
  • lovardai kresz – a szabályok, amikkel a nem várt „karambolok” és balesetek elkerülhetők
  • folyamatos és többszöri vágtamunka
  • alapvető díjlovas feladatok
  • ismerkedés a rudakkal – cavalettik és járóiskolák

A futószáras oktatással ellentében az osztálylovaglás után már nincsen egyértelmű következő lépcsőfok:
Nagyon magas szintig és pontosan meg lehet tanulni osztályban lovagolni, ami után már akár alap díjlovas versenyeken lehet részt venni – természetesen saját lóval.


Ki lehet járni a lovardába pusztán a lovaglás öröméért. Felülni egy-egy osztályba, kikapcsolódni és feltöltődni és büszkének lenni, hogy sikerült megtanulni lovagolni.


Ha valakit nem vonz annyira a sport világa, sok gyakorlás után ki lehet menni terepre, ahol egy ló hátán lehet igazán közel kerülni a természethez – talán a legtermészetesebb élmény, amit lóval együtt át lehet élni.


Megszülethet a lovas fejében a döntés, hogy ő szeretne egy saját lovat. Amit csak ő lovagol, amit a lovasóra után nem kell átadni a következő lovasnak, amiért valóban ő a felelős és csak az övé.

Bármelyiket is választjátok, ha gyereked már magabiztos lovas tudásra tett szert osztályban, mindenképpen büszke lehet magára, Te pedig szülőként megnyugodhatsz, hogy a sport mellett még rengeteg más ‘képességhez’ jutott hozzá az eltelt időszakban.