Házirend a lotus lovasiskolában

Az alábbi házirend a Lovasiskola területén tartózkodó összes személyre érvényes! 

A Lovasiskola területére való belépéssel a Házirendet és annak tartalmát mindenki elfogadja!

 1. Bejelentkezés/ időpont lemondás 
  1. A lovardában lovaglás csak előzetes bejelentkezés alapján történhet.
 Bejelentkezni Szita Zoltánnál lehet a 06 70 743 4013-as telefonszámon.
 Órát lemondani szintén a 06 70 743 4013-as telefonszámon lehet. Amennyiben a szám nem elérhető, úgy kötelező egy sms-ben megírni a lovas nevét és a lemondott óra időpontját.
  2. Időpont lemondására fizetési kötelezettség nélkül továbbra is a lovaglást megelőző nap 18:00-ig van lehetőség, az ezután lemondott lovaglás árát MINDEN esetben meg kell téríteni. A bérlettel rendelkező lovasoknál az időben le nem mondott alkalom automatikusan levonásra kerül, az alkalmakat fizetők esetén a következő lovaglás alkalmával kell megtéríteni.
 1. Biztonsági előírások
  1. A lovardában mindenki saját felelősségére tartózkodik!
  2. A területen néhány állat (kutyák, macskák stb.) szabadon mozog, ezért felhívjuk a tisztelt vendégek, lovasok, szülők figyelmét, hogy az alapvető állattartási elveknek megfelelően kezeljék őket. A lovak, kutyák, és egyéb állatok megfelelő idomítottságáról gondoskodunk, de amennyiben nem megfelelően érintkeznek velük, a balesetekért nem vállaljuk a felelősséget! 
Az állatokat úgy válogattuk össze, hogy alkalmasak legyenek a gyerekekkel való foglalkozáshoz, de ettől még állatok, így bármikor megriadhatnak és a szokásostól eltérően viselkedhetnek.
  3. A lovarda területén hangoskodni, szaladgálni, zajt csapni, a lovak és egyéb állatok közelében hirtelen mozdulatot tenni tilos! Ha a lovak, egyéb állatok megriadnak, az balesetet okozhat!
  4. A lovaglás, lóval foglalkozás közben történt balesetekért felelősséget a lovarda nem vállal!
  5. Kikötve lévő lovakhoz csak a személyzet engedélyével és jelenlétében lehet odamenni! A kikötött lovakat etetni szigorúan tilos, mert az etetés közben a lovak összeverekedhetnek, ezzel maguknak, a másik lónak, vagy a körülöttük lévő embereknek sérülést okozhatnak! Kérjük a lovakat, egyéb állatokat ne etessék semmivel! A lovak emésztési rendszere bonyolult és érzékeny, könnyen megbetegedhetnek. (Kivéve a oktató által engedélyezett jutalomfalat, pl. alma, répa vagy a lovas boltokban vásárolható jutalomfalatok.)
  6. Az olyan gyerekeket és felnőtteket, akik a lovaglással összeegyeztethetetlen ruházatban jelennek meg (szoknya, papucs, szandál, rövidnadrág) sajnos nem tudjuk lóra ültetni.
  7. Tilos a lovarda területére szeszesitalt, illetve egyéb tudatmódosító szereket behozni vagy használni, illetve tilos alkohol-, illetve egyéb kábítószerek befolyásoltsága alatt lóra ülni! Lóra csak olyan személy ülhet, aki megfelelő fizikai, illetve mentális állapotban van. Ennek megítélése a lovasoktató hatásköre.
  8. A lovasiskolában lovaglás közben kobak használata kötelező! 18 éves kor alatt ugróedzésen a gerincvédő kötelező!
  9. Megkérjük a kedves szülőket, hogy az órákat ne zavarják meg hangos bekiabálással, illetve baleset esetén kérjük, tartózkodjanak a pályára való beszaladástól, mert ezzel a sajátjuk mellett a lovasok testi épségét is veszélyeztetik.
  10. A lovon enni, inni, rágózni, dohányozni, telefonozni tilos!
  11. A lovaspályán csak a lovasok és az oktatók tartózkodhatnak!
  12. A lovaglás veszélyes sport! A lovak természetükből eredően menekülő zsákmányállatok, hirtelen hangra, mozdulatra megriadhatnak, megugorhatnak, elszaladhatnak, ekkor a leeső lovasok sérüléseket szenvedhetnek! Hasonló lehet a lovak reakciója méh, darázs, vagy bögölycsípés esetén is.
Ezeket a külső hatásokat sajnos nem tudjuk kiküszöbölni, ezért mindenki saját felelősségre lovagol!
 1. A lovas foglalkozásokra vonatkozó szabályok
  1. A lovas köteles lovasórája előtt minimum 10 perccel megérkezni és az óra előtt kobakban, és egyéb szükséges felszereléseivel felszerelkezve várni az oktatója utasításait. Gyakorlott lovasok a beosztás megtekintése után, saját lován ellenőrizzék a felszereléseket, valamint állítsanak kengyelt!

  2. A lovakat a lovasoktató osztja be, a lovasok tudásszintjének, méretének megfelelően ügyelve a lehető legmegfelelőbb ló-lovas párosításra! Előzetes egyeztetés esetén is változhat a ló-lovas párosítás
.
  3. A lovasok kötelesek a lovas oktató utasításait mindenkor és maradéktalanul betartani, különösen a lovasok sorrendjére, a jármódra, az irányváltoztatásokra vonatkozó utasításokat.

  4. Lovaglás közben minden lovas felelős nemcsak a saját, hanem a többi lovas biztonságáért, ennek érdekében a lovaglás során törekednie kell arra, hogy saját mozgásával mások biztonságát ne veszélyeztesse.
  5. A „HELYET KÉREK” kifejezést használva és a „SZABAD” választ megvárva lephetünk csak be a pályára.
  6. Felüléshez, leszálláshoz, heveder húzáshoz, kengyel állításhoz vagy megálláshoz a lovarda közepét kell használni!

  7. A lovardai foglalkozások alatt elképzelhető, hogy bértartó, vagy lovat bérlő lovas is igénybe veszi a pályát, ilyenkor a „bal kezek találkoznak” szabály érvényes, vagyis azonos jármódban egymással szemben érkező lovasok bal oldalról haladjanak el egymás mellett. A magasabb jármódban közlekedő lovas a külső patanyomon lovagol, az alacsonyabb jármódban lévő lovas a belső patanyomon halad.
  8. A futószáras óra időtartama 25 perc, az osztálylovaglás időtartama 25 vagy 45 perc. Az óra a lóra üléskor veszi kezdetét. A lovas késése esetén sajnos nem minden esetben van lehetőség végig tartani a 25, illetve 45 percet, mert az oktatók szoros időbeosztáshoz vannak kötve, ellenben a lovaglás díját változatlanul köteles a lovas kifizetni.
 1. Egyéb


  1. A lovarda területén kép- és hangfelvételek készülhetnek, melyen a lovardában tartózkodó személyek szerepelhetnek. Ezek a személyek beleegyeznek, hogy a felvételeket a Lotus Lovasiskola különböző képi és videós formában reklám illetve marketing célra felhasználja.
  2. Kérjük, hogy a lovarda által a lovaglóóra időtartamára biztosított felszereléseket a helyükre tegyék vissza!

  3. Kérjük a látogatókat, hogy idegen állatot ne, vagy csak előzetes egyeztetés alapján hozzanak a lovardába!

  4. A karámokat villanypásztor veszi körül, melynek érintése veszélytelen, de fájdalmat okoz! A karámokba/boxokba csak a személyzet engedélyével szabad belépni!

  5. Kiskorú csak szülői/gondviselői hozzájárulással ülhet lóra.

  6. A lovardában a figyelmeztető táblákra kihelyezett információkat/utasításokat mindenki köteles figyelembe venni/betartani.

  7. Dohányozni az egész lovarda területén tilos, kivétel ez alól a faház előtti  dohányzásra kijelölt hely.

  8. A lovarda területére alkoholt behozni/fogyasztani tilos, ez alól kivételt képeznek a lovarda által szervezett rendezvények!

  9. A házirendet mindenki köteles elolvasni, és nyilatkozni, hogy saját felelősségre lovagol.

  10. A területre való belépéssel a kapura kifüggesztett házirendet elfogadottnak tekintjük!

  11. A kiskorúak felügyelete minden esetben a szülő/kísérő kötelessége, a személyzet kizárólag a lovon töltött idő alatt tud ebben segítséget nyújtani.

  12. A nyerges tárolót a lovardában lovaglók használhatják.

  13. A lovagoltatáshoz használt nyergek tárolására szolgáló helyiségben mindig tartsunk rendet, a nyergeket, kantárokat precízen tegyük a helyükre, mindig mossuk le a zablát használat után.

  14. A lóápoláshoz használt felszereléseket az erre kijelölt helyre tegyük vissza, ezeket ne hagyjuk a kikötőnél.