Futószáras lovasoktatás kezdőknek

Örülünk, hogy úgy döntöttetek, szeretnétek megismerkedni a lovaglással!
Ne feledjétek, mi az első lovaglást ajándékba adjuk nektek! Ha csak most kacérkodtok a gondolattal, ha nem vagytok biztosak a dologban, sebaj! Gyertek el, próbáljátok ki!


Az első jó pár alkalom során az alapokat fogjuk megtanítani gyereked számára. Ehhez a legideálisabb körülmény az ún. futószáras lovasoktatás.

De mi is ez tulajdonképpen? Mi az a futószár, hogy kell elképzelni az első lovasórákat? Nézzük!

Sokan gondolják úgy, hogy a lovaglás egy egyszerű sport: csak felpattanunk a lóra, jobbra húzzuk jobbra megy, balra húzzuk balra. A valóságban ennél sokkal összetettebb a dolog. Gondolj csak bele! Egy 5-600 kg-os állattal kell együtt sportolnod úgy, hogy mindenki biztonsága érdekében a ló az összes jelzésedet megértse és végrehajtsa. Egyszerűnek tűnik?

futószáras oktatás

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, rengeteg gyakorlásra és kitartásra van szükség. A lóval való kommunikációhoz úgynevezett „lovas segítségekre” van szükségünk. Ezek azok a jelek, amikkel a ló tudtára adjuk, mit is szeretnénk tőle – mivel beszélgetni sajnos nem tudunk vele 🙂

futószáras oktatás Hatvanban

A lovas segítségek helyes alkalmazásához helyes ülésre van szükség. Hiába tudja a lovas, mit kell csinálni kezével-lábával, ha közben az életéért küzd pusztán a nyeregben maradásért. Elsőnek tehát a helyes ülést kell megtanulni, és a kezdő lovasok életében ennek a legjobb módja a futószáras oktatás.

A futószár tulajdonképpen egy hosszú ‘madzag’, aminek az egyik végén – a kör közepén – az oktató áll, a másik végén pedig a ló van, hátán a lovassal. A ló körbe halad az oktató körül, aki így teljesen kontrollálni tudja annak mozgását, miközben a lovast tanítja. A lovasnak egyáltalán nem kell foglalkoznia a ló irányításával vagy a megfelelő tempó kiválasztásával. Egy jól képzett futószáras oktatóló az oktató legkisebb mozdulatára tudja a dolgát.

Ha pedig szeretnétek kipróbálni, milyen is egy igazi futószáras óra, mindössze egy e-mail címetekbe kerül, és máris jöhettek az első AjÁNDÉK alkalomra!
+ BÓNUSZ 6 tipp „Hogyan válassz lovasiskolát?”

Visszatérve a témához: a fent leírt módszer a leghatékonyabb és egyben legbiztonságosabb módja annak, hogy valaki megtanuljon lovagolni. De mit kell megtanulni és meddig kell futószáron lovagolni?

Mint az bármilyen sportban és az élet minden területén, a legfontosabb a lovas biztonsága. Ezért egészen addig futószáron kell lovagolnia és maradnia, amíg nincsen teljes befolyása a ló mozgására. Amikor a lovasnak már kialakult a megfelelő ülésbiztonsága a váratlan helyzetek kezelésére és bombabiztosan tudja irányítani a lovát, jöhet a következő lépcsőfok – az osztálylovaglás.

Feladatok és ismeretek, amiket futószáron (vagy akár már előtte) kell megtanulni:

 • a lovon lévő felszerelések elnevezése, szerepe
 • a helyes ülés
  • a végtagok megfelelő helyzete
  • elhelyezkedés a nyeregben, a súlypont helye, a hát helyzete
  • fej- és válltartás
 • alapvető gimnasztikai feladatok lépésben aztán ügetésben
 • a három ülésnem elsajátítása ügetésben, szárfogás nélkül
 • kengyel nélküli munka és megfelelő ülésbiztonság kialakítása
 • ismerkedés a vágtával, megfelelő ülésbiztonság kialakítása szárfogás nélkül
 • a helyes szárfogás, kezdetben szársegítségek használata nélkül
 • testsúly-, szár- és csizmasegítségek megismerése és használata
 • egyedül lovaglás, lovas segítségek gyakorlása
 • alapvető patanyomfigurák

Amennyiben valaki a fenti listát végigjárta és minden pontját biztonsággal teljesítette, elhagyhatja a futószárat és részt vehet élete első osztálylovaglásán!